ES woensdagweetje week 3

Zijn bruine ogen betrouwbaarder dan blauwe ogen?

Onderzoekers van de Tsjechische Charles Universiteit onderzochten wat een gezicht betrouwbaar maakt. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen met bruine ogen betrouwbaarder worden ingeschat dan mannen en vrouwen met blauwe ogen. Een uitzondering vormt de man met blauwe ogen en een breed gezicht.

Daarnaast blijkt dat mannen met ronde gezichten, een grote mond en kin meer vertrouwen genieten dan mannen met smalle gezichten. Voor vrouwen is de vorm van het gezicht niet bepalend voor de betrouwbaarheid.

Uit een vervolgexperiment kwamen tegenstrijdige resultaten naar voren. Wanneer aan de proefpersonen hetzelfde gezicht met bruine en blauwe ogen wordt getoond, dan wordt de persoon even betrouwbaar ingeschat. Hieruit blijkt dat niet de bruine oogkleur, maar de gezichtskenmerken die met bruine ogen gepaard gaan de betrouwbaarheid beïnvloeden.

(Tsjechische Charles Universiteit, PLOS one) [via nu.nl]