ES woensdagweetje week 30

Afreageren helpt! Of toch niet?

“De afgelopen vijftig jaar zijn tientallen studies gedaan naar woede-uitbarstingen en elke keer blijkt dat afreageren de gevoelens van agressie juist groter maakt. Waarom doen we het dan? Deels omdat het een aangeleerde reactie is. Deels omdat je je heel even wat prettiger voelt. Maar vaak verandert afreageren niets aan de situatie. Want met stampen en schreeuwen lost een verkeersopstopping bijvoorbeeld niet op. Een uitbarsting kan juist extra problemen geven wanneer je mensen tegen je in het harnas jaagt of apparaten kapotmaakt die je later nog nodig hebt. Een omhoog geschoten bloeddruk en pompende aders in je nek zijn ook niet bepaald gezondheidsbevorderend. Wat helpt dan wel? Woede verdwijnt met de tijd en je boosheid uiten werkt het beste als je het combineert met een poging om de oorzaak ervan aan te pakken.”

Quest Psychologie 2013. (3) p 23.

ES is er. Voor jou. Zonder kosten. Als je snel een luisterend oor nodig hebt.